Το κλαμπ

Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α.)

 Το κλαμπ είναι μία πολυοικογενειακή κοινότητα αποτελούμενη από δύο έως δώδεκα οικογένειες, που μπορεί να διαφέρουν ως προς το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, την εκπαίδευση, τους τρόπους ζωής. Αυτό όμως που τις συνδέει είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ Το κλαμπ έχει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου ζωής των οικογενειών αλλά και της υγειονομικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας. Τα μέλη του κλαμπ δεν θεωρούνται ως άρρωστοι και ο στόχος του κλαμπ δεν είναι η θεραπεία τους αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Το κλαμπ ανήκει στην  κοινωνία  όπου οι οικογένειες ζουν και εργάζονται.

 Τι συμβαίνει μέσα στο κλαμπ;

 Το κλαμπ δουλεύει με απλούς κανόνες. Οι συναντήσεις  των οικογενειών διαρκούν μιάμιση ώρα και λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα. Οι συναντήσεις αρχίζουν και ολοκληρώνονται με ακρίβεια. Κάθε οικογένεια πρέπει να ειδοποιεί για μια πιθανή της απουσία. Στις συναντήσεις δεν υποστηρίζεται το κάπνισμα γιατί το κλαμπ προωθεί την υγεία και το κάπνισμα δεν  προάγει την υγεία.

Τα μέλη μιλούν για τον εαυτό τους μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, κατανόησης, αλληλοβοήθειας, ενθάρρυνσης. Κάθε μέλος φέρνει στο κλαμπ προβλήματα, χαρές, λύπες, υποτροπές, συναισθήματα, σχέδια, όνειρα.  Μέσα σε αυτό το κλίμα κάθε μέλος του κλαμπ φροντίζει και ενδιαφέρεται για  το άλλο.

Στο κλαμπ παίρνουν μέρος οι οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο υπηρέτης-δάσκαλος. Ο υπηρέτης-δάσκαλος βρίσκεται στην υπηρεσία του κλαμπ. Αυτός γνωρίζει και είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ο υπηρέτης-δάσκαλος είναι ένα μέλος του κλαμπ με συγκεκριμένο ρόλο και με ειδικές ευθύνες. Διευκολύνει και προκαλεί, όταν χρειάζεται, τον διάλογο, την επικοινωνία και την διαδικασία της αλλαγής. Ο υπηρέτης-δάσκαλος δεν είναι ο αρχηγός ή ο υπεύθυνος του κλαμπ.

 Στις συναντήσεις δεν προβλέπεται η παρουσία επισκεπτών, εθελοντών, μαθητευομένων ή άλλων προσκεκλημένων. Ό,τι λέγεται μέσα στο κλαμπ δεν μεταφέρεται έξω από αυτό.

Το κλαμπ δεν ανήκει σε καμία υπηρεσία ή οργάνωση, αλλά μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς, διατηρώντας όμως την αυτονομία του. Η συμμετοχή των οικογενειών είναι δωρεάν. Ο υπηρέτης-δάσκαλος παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά.

Τα κλαμπ εκτός από μια τεχνική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, αποτελούν και μια φιλοσοφία ζωής. Βασίζονται στην αλληλεγγύη, στην φιλία, στην αγάπη, στην αναζήτηση της ειρήνης, της συμβίωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Το  κλαμπ είναι ενταγμένο στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας, τα μέλη του δεν είναι ανώνυμα και προσφέρουν συνεχώς  μαρτυρίες με τις εμπειρίες τους. Οι οικογένειες δουλεύουν συνεχώς μαζί με σκοπό όχι μόνο την αποχή από το αλκοόλ, αλλά και για να αλλάξουν τρόπο ζωής. Επίσης σκοπός των οικογενειών είναι να διατηρούν πάντα τα κλαμπ ανοικτά προς την κοινωνία και να συνεργάζονται με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Στην Ελλάδα λειτουργούν κλαμπ στον Πειραιά, την Πάτρα και την Κρήτη. Τα κλαμπ υπάρχουν και σε άλλες χώρες με πρώτη την Ιταλία όπου υπάρχουν 2200 με σχεδόν 20000 οικογένειες. Επιπλέον κλαμπ υπάρχουν στην Κροατία, στην Βοσνία, στο Μαυροβούνιο, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία, στην Σλοβενία, στην Αλβανία, στην Ρουμανία, στην Ρωσία, στην Βουλγαρία, στην Σλοβακία, στην Πολωνία, στην Λευκορωσία, στην Σουηδία, στην Δανία, στην Νορβηγία, στην Βραζιλία, στην Χιλή, στην Αργεντινή, στην Βολιβία, στο Περού, στην Νικαράγουα, στο Εκουαδόρ, στην Ινδία, στην Νέα Ζηλανδία. Για την καλύτερη λειτουργία τους και για την εγγύηση της ομοιογένειας της µμεθοδολογίας, της ορολογίας και της εκπαίδευσης σε όλα τα κράτη αποφασίσθηκε οµόφωνα από όλους τους αντιπροσώπους των κρατών, τον Οκτώβριο του 2004, η δημιουργία ενός Παγκόσμιου συλλόγου (W.A.C.A.T.)  μέλη του οποίου είναι όλα τα µέλη των κλαμπ, που ακολουθούν πιστά την μεθοδολογία Hudolin.

 

Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ:

Τρόπος Λειτουργίας

 • Το κλαμπ δουλεύει με απλούς κανόνες, αποτελείται από 10 οικογένειες και διπλασιάζεται όταν φθάσει τις 11.
 • Οι συναντήσεις του κλαμπ διαρκούν μιάμιση ώρα και λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα.
 • Οι συναντήσεις αρχίζουν και ολοκληρώνονται με ακρίβεια. Κάθε οικογένεια πρέπει να ειδοποιεί για μια πιθανή της απουσία.
 • Στις συναντήσεις δεν υποστηρίζεται το κάπνισμα γιατί το κλαμπ προωθεί την υγεία και το κάπνισμα δεν είναι υγεία.
 • Στο κλαμπ παίρνουν μέρος οι οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο υπηρέτης-δάσκαλος. Ο υπηρέτης-δάσκαλος βρίσκεται στην υπηρεσία του κλαμπ. Αυτός γνωρίζει και είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ο υπηρέτης-δάσκαλος είναι ένα μέλος του κλαμπ με συγκεκριμένο ρόλο και με ειδικές ευθύνες. Διευκολύνει και προκαλεί, όταν χρειάζεται, τον διάλογο, την επικοινωνία και την διαδικασία της αλλαγής. Ο υπηρέτης-δάσκαλος δεν είναι ο αρχηγός ή ο υπεύθυνος του κλαμπ.
 • Στις συναντήσεις δεν προβλέπεται η παρουσία επισκεπτών, εθελοντών, μαθητευομένων ή άλλων προσκεκλημένων με εξαίρεση τους συμμετέχοντες στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπονται δύο επισκέψεις σε κλαμπ.
 • Ό,τι λέγεται μέσα στο κλαμπ δεν μεταφέρεται έξω από αυτό.
 • Το κλαμπ δεν ανήκει σε καμία υπηρεσία ή οργάνωση, αλλά μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς, διατηρώντας όμως την αυτονομία του.
 • Κάθε κλαμπ μπορεί να εντάξει στο εσωτερικό του μία οικογένεια με σύνθετα προβλήματα όταν σε αυτό υπάρχουν ήδη 6 οικογένειες.
 • Η συμμετοχή των οικογενειών είναι δωρεάν. Ο υπηρέτης-δάσκαλος, είτε είναι εθελοντής με κατάλληλη προετοιμασία, είτε είναι επαγγελματίας στον χώρο της υγείας , παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και δωρεάν.
 • Για να εγγυηθεί η καλύτερη πρόσβαση στο κλαμπ στόχος μας είναι η διάδοσή του σε όλη την εθνική επικράτεια.
 • Σε τοπικό επίπεδο ο σύλλογος των κλαμπ οργανώνει τοπικές αλκοολογικές σχολές :

1° επίπεδο: 8-10 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών η καθεμιa, που απευθύνονται στις καινούριες οικογένειες.

2° επίπεδο: ημερίδα ενημέρωσης για όλες τις οικογένειες που ήδη βρίσκονται σε κάποιο  κλαμπ η οποία γίνεται κάθε 2 χρόνια.

3° επίπεδο: 2 συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών η καθεμιά, που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό.

 • Για την εγγύηση μιας καλής και σωστής πορείας των αλκοολογικών προγραμμάτων, προβλέπεται μια μηνιαία συνάντηση των υπηρετών, καθώς και μια συνεχή ενημέρωσή αυτών αλλά και των οικογενειών.  Ο υπηρέτης-δάσκαλος ο οποίος είναι ήδη μέλος κάποιου κλαμπ (όταν αντιμετωπίζει προβλήματα από το αλκοόλ στην οικογένειά του) έχει την υποχρέωση να συνεχίσει να παρακολουθεί το κλαμπ μαζί με την οικογένειά του και ταυτόχρονα να υπηρετεί σαν υπηρέτης-δάσκαλος σε άλλο  κλαμπ.
 • Κάθε οικογένεια δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάπτυξη των αλκοολογικών προγραμμάτων γνωστοποιώντας και σε άλλες οικογένειες την ύπαρξη του κλαμπ με σκοπό να διευκολύνει την άμεση είσοδο τους σε αυτό.
 • Για την εκπαίδευση καινούριων υπηρετών-δασκάλων οργανώνονται σεμινάρια ευαισθητοποίησης διάρκειας μιας εβδομάδας  με την παρουσία εκπαιδευτών  από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό έτσι ώστε να εγγυάται η ομοιογένεια της μεθόδου Hudolin . 

Πάτρα

Στην πόλη μας λειτουργούν πέντε ΚΟΠΑ, ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδος!!!

Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας

Θα μας βρείτε:

I. Τη Δευτέρα 7-8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων

II. Την Τρίτη 6:30-8:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας

III. Την Τετάρτη 6:30-8:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου.

IV. Την Πέμπτη 7:30–9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. γενεσίου Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Παραλία Πατρών.

Γραμμή αναζήτησης βοήθειας: 6984814013

e-mail: copapatras@gmail.com

Ιατρείο Αλκοολογίας Π.Π.Γ.Ν. Πάτρας  (για ραντεβού) τηλ. 2610 990000

 

Ν. Αττικής

Κ.Ο.Π.Α. Αττικής

 https://copaathens.wordpress.com

email: copaattikis@hotmail.com

 1. Κ.Ο.Π.Α. Αθήνας

Πνευματικό κέντρο Αγ. Θωμά, Αγ. Λαύρας 37 Αμπελόκηποι

Τρίτη 7:00 – 8:30 μμ

τηλ. 6972661179

 1. Κ.Ο.Π.Α. Πειραιά

Πραξιτέλους 137 & Β. Γεωργίου

Τετάρτη 8:00 – 9:30 μμ

τηλ. 6974437245

 

Κρήτη

Θα μας βρείτε:

Κ.Ο.Π.Α. Ηρακλείου
(ΚΕΝΤΡΟ):
6973988167 

Κ.Ο.Π.Α.Ηρακλείου
(Παναγίτσα):
6946600531 

Κ.Ο.Π.Α.
Αρκαλοχωρίου:
6946649225

Κ.Ο.Π.Α. Ρεθύμνου: 6979294770 και 6978112602

Κ.Ο.Π.Α.
Γαζίου/Μαλεβιζίου:
6974706380

Κ.Ο.Π.Α. Νέας
Αλικαρνασσού:
6976788153

Γραμμή Βοήθειας: 6976788153, 6974706380

Διαδίκτυο: www.escopa.gr , http://alkoologia.gr/

Email: escopa@hotmail.com,copaher@gmail.com,vasfas@hotmail.com,eripoulaki@gmail.com

Facebook: Πληκτρολογήστε απλά Κλαμπ Ηρακλείου (ΚΕΝΤΡΟ)
με ελληνικούς χαρακτήρες

Τα τηλεφωνικά νούμερα
μπορεί να σας φάνηκαν πολλά και να σας κούρασαν. Σε όποιο όμως και αν
απευθυνθείτε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί ένας συνάνθρωπος μας να σας
προσφέρει βοήθεια με πολύ αγάπη.

Για τα Κ.Ο.Π.Α. Κρήτης
υπεύθυνοι επικοινωνίας: Βασίλης Φασουλάκης-Ερασμία Πουλάκη