Ο Vladimir Hudolin γεννήθηκε στην Κροατία στις 02 Μαίου 1922. Ήταν ψυχίατρος, ειδικός σε διεθνές επίπεδο πάνω σε θέματα χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών. Το 1951-1952 κέρδισε μια υποτροφία από τον Π.Ο.Υ. και δούλεψε στο Λονδίνο στο National Hospital και στην  Tavistock Clinic με την Melanie Klein. Επίσης συνεργάστηκε στο Aberdeen με τον Miller, στο Belmont Hospital στην θεραπευτική κοινότητα με τον Maxwell Jones ενώ αργότερα με τον Joshua Bierer ιδρύσαν την παγκόσμια εταιρεία κοινωνικής ψυχιατρικής.

Διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, επίτιμος πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, καθώς επίσης και μέλος της ομάδας ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον αλκοολισμό και τις άλλες εξαρτήσεις.

Κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε σε επαφή με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς και ιδιαίτερα με τον ιατρό Bob S..

Με την επιστροφή του στο Ζάγκρεμπ έγινε υποδιευθυντής της νευροψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου  “M. Stojanovic”, όπου εισήγαγε νέες μεθόδους.

Το 1952 παντρεύεται τη βοηθό του, Δρ.Visnja Hudolin με την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι το τέλος της ζωής του. Η ίδια έφυγε λίγα χρόνια αργότερα στο Ζάγκρεμπ το 2008.

Έχοντας την έδρα της Νευρολογίας, της Ψυχιατρικής και της Ιατρικής Ψυχολογίας στο Ζάγκρεμπ, το 1964 άνοιξε την πρώτη κλινική αλκοολογίας σε έναν χώρο δίπλα στην ψυχιατρική κλινική.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής και πανεπιστημιακής καριέρας του, διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας πολλών διεθνών περιοδικών στο χώρο των εξαρτήσεων, δημοσίευσε περισσότερες από 350 εργασίες και είναι συγγραφέας 20 βιβλίων. Επίσης μας έχει διαθέσει μια μεγάλη βιβλιογραφική συλλογή πάνω στην Κοινωνική Οικολογική Προσέγγιση των Προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, πάνω στην οποία βασίζεται σήμερα η δουλειά που γίνεται στα κλαμπ.

Τη δεκαετία του 90 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη.

Πέθανε στο Ζάγκρεμπ στις 26 Δεκεμβρίου 1996.